Kommunens upphandling
Bad- och simanläggningar byggs med cirka 40 års mellanrum eller när en beställare önskar att utöka sin befintliga verksamhet. Idag är många svenska simhallar i stort behov av renovering och ombyggnation. Bad- och simanläggningar är något av de mest komplexa anläggningar och byggnader man kan bygga, på grund av hög luftfuktighet, höga temperaturer och omfattande användning av kemikalier. Risker för fuktskador och dålig inomhusmiljö är mycket höga.
Eftersom bad- och simanläggningar byggs så sällan finns det uppenbara risker för bristande kunskap vid upphandling av dem. Upphandlingsmyndigheten har därför tagit fram kriterier för att underlätta att ställa hållbarhetskrav vid upphandling av bad- och simanläggningar. Än så länge tas inte alla hållbarhetsaspekter upp här. Kriterierna fokuserar på energieffektivitet, vattenkvalitet och innemiljö. De lämpar sig bäst för nybyggnation, men kan delvis användas för renoveringsprojekt. Hållbarhetskriterierna ger information till kommuner, myndigheter, projektledare och byggföretag om vad som är möjligt vid byggnation av bad- och simanläggningar idag.
Ta del av Energimyndighetens kriterier för hållbarhetskrav
Strategiska frågor
Sveriges Kommuner och Regioner har tagit fram en publikation kring vilka viktiga strategiska frågeställningar för kommuner som har ett badhus som ska renoveras eller byggas. I skriften kan du läsa om allt från det strategiska valet mellan att renovera och bygga nytt till frågor du kan ställa gällande städbarhet. Ta tillfället i akt att skaffa dig ordentligt på fötterna inför något som kan bara ett av de största besluten i din kommun.
Ta del av SKR:s publikation